Kiinnostaako separointi ja sen kannattavuus kuivituksessa ja lannoituksessa tai lietelannan typen käytön tehostaminen? OrVo-hanke etsii Pohjois-Savosta nautatiloja, joille tultaisiin demonstroimaan lietelannan separointia JA/TAI typpi-inhibiittorin (Vizura) käyttöä pellolla lietelannan typpihävikin ehkäisemiseksi.  

Separointidemossa lietelantaa jakeistetaan Milston-separaattorilla ja säilötään kuivajaetta peltolevityskelpoisen tuhkan avulla (typen haihtumisen ehkäisy). Demotiloille lasketaan myös separoinnin kannattavuus, huomioiden kuivajakeen käyttö navetan kuivituksessa sekä separoinnin hyödyt lannoituksessa (logistiikka, väkilannoitesäästö).  

Typpi-inhibiittoridemossa testataan Vizuran vaikutusta naudan lietelannan typen käyttöön satovastekokeena (demotilalle perustetaan kolme koeruutua: nollaruutu, liete ilman Vizuraa ja liete Vizuran kanssa) . Demotiloilla tulisi olla ohra tai säilörehunurmilohko (nurmessa heinälajeja), joissa typpi-inhibiittoria testataan. Lisäksi tilalla tulisi olla käytettävissä sijoittava lietteenlevityskalusto, jos lantaa levitetään nurmelle.  

Ilmianna oma tilasi tai anna vinkki mahdollisesti kiinnostuneista tilallisista! Yhteydenotot ja lisätietoja Ville Pyykköseltä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 029 532 6736. 

Hankkeessa mukana

hankkeessat