Tehot irti nurmesta -peltolive läpäisi uutiskynnyksen! Lue Täsmäviljely ei ole tähtiedettä lehtijuttu uunituoreesta Maatilan Pellervosta (8/21). Jos Tehot irti nurmesta -peltolive jäi välistä, voit katsoa tallenteen myös Youtubesta: Tehot irti nurmesta 2021 -peltolive - YouTube 

Tehot irti nurmesta -peltolive 10.6.2021 alkaen klo 10.00  

Tehot irti nurmesta -peltolivessä pureudutaan nurmen tuotantoon ja täsmäviljelyn vaihtoehtoihin. Striimauksessa ääneen pääsevät nurmentuotannon asiantuntijat. Tältä verkkosivulta löydät myös muut tapahtuman aineistot.  

Peltolivessä ovat mukana ainakin seuraavat aiheet ja tähtiesiintyjät:  

 • Tervetuloa peltoliveen! Juontajat Jenna Hartojoki ja Vilma Kuosmanen 
 • Nurmessa on potentiaalia - nurmilajiseosten sopivuus erilaisiin nurmiviljelystrategioihin (tutkija Arja Mustonen, Luke) 
 • Lietteen vetoletkulevityksellä aikaisemmin pellolle (erikoistutkija Auvo Sairanen, Luke) 
 • Orgaaniset lannoitteet - ensimmäisiä koetuloksia Luke Maaningalta (tutkija Maarit Termonen, Luke)  
 • Tehtävätiedoston luominen ja langaton tiedonsiirto traktorin ja viljelysuunnitteluohjelman välillä. Marko Vilen, Valtra 
 • Droonit nurmiviljelyn apuvälineenä (RehuDrooni-hanke, tutkija Panu Korhonen, Luke) 
 • Lannoitteen täsmälannoitus - Bogballe vaakalevittimet. Lantmännen Agro ja Veljekset Heiskanen, Esittelijä: Petteri Koskenniemi; Tuotepäällikkö, Lantmännen Agro 
 • Täsmäviljelyä pienellä kynnyksellä – Yara AtFarm (YaraSuomi, Harri Nopanen 20 min 
 • Hankkijan peltoskannaus ja Pioneer pienannostelijat (Tuomo Savolainen / Teemu Helkala)  
 • Ruokonadasta voimaa ja uusia ratkaisuja kasvinsuojeluun ja ravinteisiin! (Viljelijän Avena Berner, Asko Seppänen)  
 • Farmers’ corner – miten täsmäviljely onnistuu käytännössä?   

Tilaisuuden päättävässä Farmers’ corner keskustelussa jaetaan käytännön kokemuksia täsmäviljelyn mahdollisuuksista. Farmers’ cornerin juontaa SavoFarm 4.0:n asiantuntija Mika Repo.  

Löydät tapahtuman myös Agrologiksi Savoniassa Facebookista! Tapahtumalle on myös luotu verkkoalusta, jonne kaikki aineistot kerätään. Pääset sinne täältä!

 

 

Päästöistä säästöiksi - uutta nurmen hiilensidonnasta ja lieteen ammoniakkipäästöjen vähentämisestä –webinaari 8.4.2021

Tule kuuntelemaan kuinka nurmenviljelyssä saadaan hiili sidottua peltoon ja kuinka typen hävikkiä voidaan vähentää happokäsittelyllä! Asiantuntijoina luennoimassa Luonnonvarakeskuskelta Perttu Virkajärvi ja Mari Räty.

Webinaari järjestetään 8.4. klo 10.00-12.30. Tilaisuus on maksullinen (50 €+alv). Tilaisuuden järjestävät VarmaNurmi ja OrVo –hankkeet yhdessä.

Ilmoittaudu tapahtumaan tämän linkin kautta: https://webropol.com/s/nurmiwebinaari

Kun ilmoittaudut tapahtumaan,saat edellisenä päivänä sähköpostiisi Teams -linkin ja ohjeet Teamsin käyttöön.

Ohjelma

klo 10.00 Hankkeiden esittely (VarmaNurmi ja OrVo)

klo 10.10 Nurmien viljelytekniikka ja hiilensidonnan mahdollisuudet, Perttu Virkajärvi, Luke

klo 11.10 Tauko

klo 11.15 Lietelannan happokäsittely typen käytön tehostajana, Mari Räty, Luke

klo 12.00 Keskustelua

klo 12.30 Tilaisuus päättyy

Kiinnostaako separointi ja sen kannattavuus kuivituksessa ja lannoituksessa tai lietelannan typen käytön tehostaminen? OrVo-hanke etsii Pohjois-Savosta nautatiloja, joille tultaisiin demonstroimaan lietelannan separointia JA/TAI typpi-inhibiittorin (Vizura) käyttöä pellolla lietelannan typpihävikin ehkäisemiseksi.  

Separointidemossa lietelantaa jakeistetaan Milston-separaattorilla ja säilötään kuivajaetta peltolevityskelpoisen tuhkan avulla (typen haihtumisen ehkäisy). Demotiloille lasketaan myös separoinnin kannattavuus, huomioiden kuivajakeen käyttö navetan kuivituksessa sekä separoinnin hyödyt lannoituksessa (logistiikka, väkilannoitesäästö).  

Typpi-inhibiittoridemossa testataan Vizuran vaikutusta naudan lietelannan typen käyttöön satovastekokeena (demotilalle perustetaan kolme koeruutua: nollaruutu, liete ilman Vizuraa ja liete Vizuran kanssa) . Demotiloilla tulisi olla ohra tai säilörehunurmilohko (nurmessa heinälajeja), joissa typpi-inhibiittoria testataan. Lisäksi tilalla tulisi olla käytettävissä sijoittava lietteenlevityskalusto, jos lantaa levitetään nurmelle.  

Ilmianna oma tilasi tai anna vinkki mahdollisesti kiinnostuneista tilallisista! Yhteydenotot ja lisätietoja Ville Pyykköseltä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 029 532 6736. 

 • 1
 • 2

Hankkeessa mukana

hankkeessat